PARA SAYMA MAKİNESİ NASIL ÇALIŞIR

HTM Para Sayma Makineleri Nasıl Çalışır.

Tam anlamıyla diyebilirimki, para sayma makinesi’nin için sensörler ve detektörlerle doludur diyebilirim. Para sayma makinesi, üst haznesinde bulunan sensor yardımı ile üzerine konulan parayı algılar ve makine çalışmaya başlar. Makinenin tek bir adet para saydığını kabul edersek, para öce sayım sensörlerinden geçmektedir. Sayım sensörleri, kızıl ötesi dedektörler yardımı ile paranın bütünlüğünü yani yarım, kesik vs olup olmadığını kontrol eder. Ardından aynı sensörler paranın kağıt kalınlığını kontrol eder. Parada her hangi bir eksiklik veya kesiklik varsa, veya kağıt kalınlığında bir anormallik varsa, makine sayımı durdurur ve kullanıcıya uyarı verir veya çift katlı makinelerde, hatalı banknotu üst kata atar ve sayıma devam eder.

Para sayım sensörlerinden geçtikten sonra, sahte kontrol dedektörlerinden geçmektedir. Bunlar sırasıyla UV (Ultra Violet) MG (….) MT (…) Gibi sensörlerden geçmektedir. Tabi her hangi bir tanımsızlık veya şüpheli para durumunda makine ya sayımı durdurur, ya da şüpheli parayı üst kata atar ve kullanıcıyı uyarır.

 

Para Sayım Sensörleri

Sayım sensörlerinden ve sahte para kontrol dedektörlerinden geçen sağlam paralar alt hazneye ulaşarak ve sayım ekranında sonucu belirtilerek sayım tamamlanmış olur. Ayrıca yeni nesil makinelerde 2D ve 3D sistemleri de vardır. Yani 2D sistemi paranın yükseklik boyutunu ölçer ve ona göre değerleme yapar. 3D sistemi ise paranın hem yükseklik hem de genişlik boyutunu ölçerek değerlemeler yapmaktadır. Bununla beraber IR sensörleri sayesinde paranın renk tonu yoğunluğunu kontrol etmektedir. Bu sayede makine hem paranın değeri hem de sahteliği anlamında bilgilere sahip olur.

Sahte Para Kontrol Sistemleri

Yine son yıllarda makinelerde kullanılan en üstün teknoloji olan CIS sistemlerine bir göz atalım. Bunlar aynı belge tarayıcı işlevi ile çalışmaktadır ama onlardan çok daha güçlü ve çok daha hızlıdır. Öyle ki her bir parayı saniyenin 10 da biri kadar bir zamanda tarama yapmaktadır. Böylelikle makine paranın çift taraflı resmini alır ve işlemciye gönderir. İşlemcide hem paranın boyutu hem de hangi para ile eşleşme yaptığına dair imaj bilgililerine sahip olmuş olur. Tabi bunları dakikada 1500 adete varan hızlarda gerçekleştirmektedir. Yani makineler güçlü bir CIS teknolojisine ve güçlü bir işlemciye sahip olmak zorundadır.

Avantajları

Para sayma makineleri’nde sayım ve sahte ayırma işlemi bu şekilde gerçekleşir. Aynı zamanda sahte para kontrol makinelerinde de, sahtelik testi bu şekilde gerçekleşir. Tek fark para sayma makinelerinde topluca para sayılırken, para kontrol makinesi tek tek para kontrol işlemi gerçekleştirilmektedir. Manuel olarak insan eliyle aynı anda para sayma ve sahteliğini kontrol etmek oldukça zor ve zaman alıcı bir iştir. İşte böyle durumlarda makineler kesin sayım ve kesin sahte tespitler yapmaktadır.